Skip to main content

Info

Piano + nainen = pianonainen

Olga Wilhelmiina on monen mutkan kautta Jyväskylään asettunut laulaja-lauluntekijä ja pianisti. Hänen musiikilliset juurensa ovat klassisessa pianonsoitossa, mutta vuosien varrella mukaan on tarttunut vaikutteita niin laulelmasta, suomirockista, kansanmusiikista kuin elektronisesta musiikistakin. Laulaminen on kulkenut hänen mukanaan aina – samoin kuin käytännössä myös piano, jonka opinnot Olga Wilhelmiina aloitti jo 4-vuotiaana Suzuki-metodilla Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Artisti käyttääkin itsestään nykyään nimitystä ”pianonainen”.

Kuva: By Emmi
Kuva: By Emmi

Lauluntekijä

Olga Wilhelmiinan lauluissa tekstit ovat suomenkielisiä ja tarinat maalailevat kuvia välillä sumuisen mustavalkofiltterin läpi, välillä väreillä överisti canvas-pohjalle räiskien. Vaikutteiden kirjon sitoo rohkeaksi kokonaisuudeksi artistin vahva laulusoundi sekä piano, joka kulkee sovituksellisena punaisena lankana läpi biisien, tyylistä riippumatta.

Säveltäminen on ollut pienestä asti luonteva itseilmaisun muoto, ja vuosien varrella artistin kynästä on irronnut niin kolmiosainen teos sellolle ja pianolle, neliääninen kuoroteos sekä lukuisia eri tyylisiä pöytälaatikkoon jääneitä sävelmiä. Opintojen loppusuoralla koottu audio-visuaalinen sävellyskonsertti ”Tarinoita” sisälsi 12 laulua kansanmusiikkivaikutteisilla sovituksilla (konsertti kuultavissa kokonaisuudessaan Musiikki-välilehdellä).

Kuva: By Emmi
Kuva: By Emmi

Loppuvuodesta 2022 Olga Wilhelmiina otti vihdoin vauhtia oman musiikin julkaisemiseen Olipa kerran joulu -albumillaan. Joululevyllä pääosassa olivat tarinat ja tarinankerronta, joille pelkistetyt pianosovitukset antoivat tilaa. Levyn toinen kappale ”Pakkasvalssi” soi Jouluradion pääkanavan sekä Uusi joulu -nettiradion soittolistoilla. Joululevylle Olga Wilhelmiina on kertonut ”rutistaneensa itsestään kaiken laulelmallisuuden ja päästäneensä irti”, mikä kuuluukin artistin uudessa tuotannossa, joka on viety tuotannollisilla ratkaisuilla aivan uudelle levelille.

Kevään 2023 ensimmäiseksi singleksi valikoitunut biisi Vuorovesi linjaa artistin tulevia julkaisuja: laadukkaasti tuotettua poppia vahvoilla lauluilla ja ”pianotvistillä”. Kevään toinen singlejulkaisu, artistin itsestään huumorinpilke silmäkulmassa kirjoittama Pianonainen taas tarjoili vastapainoksi pelkistettyä tarinankerrontaa pianosäestyksellä. Kevään kolmas julkaisu, kivusta kertova Pajatso jatkaa Vuoroveden soundimaailmalla: rohkealla jalan alle menevällä tuotannolla, pianoa unohtamatta.

Musiikin moniosaaja

Olga Wilhelmiina on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta ja tehnyt pitkään uraa musiikinopetuksen parissa peruskoulussa, tämän lisäksi mm. ohjannut bändikerhoja ja opettanut vapaata säestystä pianolla musiikkiopistossa.

Kokemusta on karttunut myös muista musiikin alan tehtävistä. Hän on ollut mukana mm. Lastenmusiikkiorkesteri Pikku Papussa, keikkaillut muusikkona Ilkka Alangon sooloprojektin (Elektra) livebändissä ja osallistunut The Voice of Finland -laulukilpailun 11. kaudelle selvittäen tiensä aina suoriin TV-lähetyksiin saakka. Olga Wilhelmiinan käsialaa ovat myös säestykset useisiin Tammen julkaisemiin, suosittuihin ”Soiva laulukirja” -sarjan kirjoihin. Kovasti samannäköinen hahmo on voinut tulla vastaan säestystehtävässä joka jouluisessa lastenohjelmassa aina 1990-luvun lopulta asti – mutta joulu on salaisuuksien aikaa, joten ei siitä sen enempää.

Kevään julkaisujen myötä Olga Wilhelmiina on saanut toteuttaa musiikillisia visioitaan myös musiikkivideoiden muodossa aputoiminimellä Vaimomieli. Lisää projekteista voit lukea täältä.